Organizația Națiunilor Unite a proclamat 22 mai drept Ziua Internațională a Diversității Biologice (BID) pentru a spori înțelegerea și conștientizarea problemelor legate de biodiversitate.
Întrucât comunitatea globală este chemată să-și reexamineze relația cu lumea naturală, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase și vibrante pentru: apă, alimente, medicamente, haine, combustibil adăpost, energie etc.
Tema „Soluțiile noastre sunt în natură” subliniază speranța, solidaritatea și importanța de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura.
Anul 2020 este un an de reflecție, oportunitate și soluții. Acest an, este anul în care, mai mult decât oricând, lumea poate semnala o voință puternică pentru un cadru global care va reduce pierderea biodiversității în beneficiul oamenilor și al vieții de pe Pământ.
Anul 2020 este un an în care:
- se finalizează Planul strategic 2011-2020 privind biodiversitatea și cele 20 de obiective ale lui Aichi pentru biodiversitate;
- se termină Deceniului Națiunilor Unite pentru 2011-2020 privind biodiversitatea, ceea ce duce la faza tranzitorie pentru începerea altor noi decenii legate de biodiversitate pentru perioada 2021-2030:
- începe Deceniul ONU al Științei Oceanelor pentru Dezvoltare Durabilă și Decada ONU pentru Restaurarea Ecosistemului;
În fiecare an, Centru de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică ”Acad. David Davidescu” a sărbatorit Ziua Mondială a Diversității Biologice.
În acest an, chiar dacă nu se pot desfășura manifestări științifice din cauza COVID-19, colectivul de cercetători din cadrul Centrului se preocupă de problemele legate de biodiversitate ridicate de decidenții mondiali și le introduc în temele anuale din cardul planului de cercetare pentru anul 2020.