În Ziua Mondială a Alimentației, Secretarul general al ONU, Antpnio Guterres, a cerut eliminarea foametei și ”o lume în care toți, oriunde ar fi, avem acces la alimente hrănitoare și cu un cost accesibil”[1]. În prezent, mai mult de 820.000.000 de persoane sunt afectate de foamete și de urgențele climatice care amenință din ce în ce mai mult securitatea alimentară. În plus, 2.000.000.000 bărbați, femei și copii sunt supraponderali sau obezi și urmează diete neechilibrate, ceea ce îi face să fie confruntați cu riscuri enorme de boală și de moarte: ”Este inacceptabil ca foametea să crească pe măsură ce lumea irosește peste un miliard de tone de hrană în fiecare an”, a declarat Secretarul general într-un mesaj video. ”Este timpul pentru a schimba modul în care producem și consumăm hrana, inclusiv pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, a mai spus acesta.

Potrivit ONU, transformarea sistemelor alimentare este esențială pentru realizarea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Șeful ONU a indicat că intenționează să convoace un summit privind sistemele alimentare în anul 2021, ca parte a noului Deceniu de acțiune pentru realizarea ODD. ”Ca o mare familie umană, trebuie să creăm o lume liberă de foamete”, a declarat Guterres în mesajul său.

Tema din acest an a zilei mondiale a alimentelor  a fost: ”Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. Mâncare sănătoasă pentru o lume cu Foamete Zero”. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO) și partenerii săi consideră că există soluții accesibile pentru reducerea tuturor formelor de malnutriție, dar necesită o implicare și o acțiune mai mare la nivel planetar.

Foametea și malnutriția, obstacole majore în calea realizării ODD

La sărbătoarea Zilei Mondiale a Alimentației de la Roma, unde FAO are sediul, directorul general FAO, Qu Dongyu, a avertizat că ”foametea și malnutriția sunt obstacole majore pentru realizarea ODD până în 2030 dacă nu acționăm acum!”. El a reiterat importanța colaborării și a rolului pe care toată lumea trebuie să-l joace – guverne, companii agroalimentare, sectorul public, institute de cercetare și consumatori – pentru realizarea progresului către alimentația sănătoasă pentru toți și pentru a reduce și, dacă este posibil a inversa tendința actuală de creștere a foametei, a excesului de greutate și obezitate. ”Avem nevoie de voință politică puternică și de angajament. Trebuie să investim în nutriție și nutrienți. Avem nevoie de a colabora pentru a construi sisteme alimentare sănătoase și durabile”, a adăugat Qu Dongyu.

Președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Gilbert F. Houngbo, la rândul său, a simțit că este posibil să limităm foametea, dar că succesul acestei acțiuni depinde de transformarea sistemelor alimentare globale pentru a include aici aportul femeilor, tinerilor și popoarelor indigene: ”Cu politicile și investițiile potrivite în dezvoltarea agricolă și rurală, putem crea o lume alimentară sigură unde foametea și sărăcia să fie foarte reduse”, a afirmat acesta.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, s-a alăturat apelului de a sfârși risipa de alimente. El a îndemnat oamenii din întreaga lume să se alăture campaniei WFP pentru a limita deșeurile. ”Cantitatea de alimente irosite în lume este suficientă pentru a hrăni 2.000.000.000 de oameni. Într-o lume în care la fiecare cinci secunde un copil moare din cauze care pot fi prevenite, cum sunt foametea și malnutriția, acest lucru este total inacceptabil”, a spus el.

[1] Preluare de pe site-ul https://news.un.org/fr/story/2019/10/1054161, postat pe 16 octombrie 2019, sitevizitat pe 19 octombrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *