Ecosistemele de apă dulce suferă daune de la o varietate de factori, iar conservarea și restaurarea acestora sunt esențiale pentru Biodiversitate și Umanitate. Dr. David Tickner de la World Wild Found (WWF), consilier al Guvernului britanic pentru apă dulce, ne explică viziunea sa cu privire la problemele actuale vizând apa dulce în lume și soluțiile pentru prezervarea ei[1]:

Când privim indicatorii globali, statisticile nu sunt bune. Ei sugerează că vom pierde zonele umede de trei ori mai repede decât ne pierdem pădurile și Living Planet index arată că speciile de apă dulce sunt în declin de cel puțin două ori mai mult ca speciile de teren sau de ocean. Atunci când analizăm Lista Roșie a Speciilor, creată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), observăm că multe specii de apă dulce sunt, de asemenea, amenințate cu dispariția. Cred că este important să ne amintim că în spatele tuturor indicatorilor globali există povești reale, râuri, lacuri și zone umede în declin cu impact real asupra faunei sălbatice, a comunităților umane și a economiilor.

Mai mulți factori sunt la rădăcina acestor impacturi. Consumul excesiv de apă este o problemă majoră. Infrastructura prost planificată este adesea ineficientă și barajele pot provoca inundații care afectează ecologia și comunitățile locale. Speciile invazive, schimbările climatice și supraexploatarea resurselor, cum ar fi pescuitul, au un impact asupra ecosistemelor. Contaminarea este o altă problemă majoră pentru apa dulce, cu consecințe pentru sănătatea umană și economiile țărilor. Banca Mondială și forumul economic mondial au început să sune alarma cu privire la riscurile semnificative asociate cu poluarea apelor, în special în perioadele de penurie, secetă sau conflicte între utilizatorii de apă.

Deseori, apa dulce este cea mai săracă și mai dezavantajată resursă, inclusiv pentru grupurile indigene, care suferă cel mai mult din pricina poluării și a gestionării defectuoase a apelor sărace. Lanțurile de aprovizionare pot fi, de asemenea, afectate, iar sectorul privat pentru procesarea produselor alimentare și al băuturilor, al textilelor, precum și din alte sectoare din ce în ce mai preocupate de încercarea de a aborda aceste chestiuni. Observăm un interes tot mai mare în restaurarea căilor navigabile la scară globală, de exemplu guvernul chinez, care încearcă să stimuleze restaurarea căilor navigabile din întreaga țară. De asemenea, vedem o mișcare pentru a elimina barajele, în special în America de Nord, Europa și China. În Anglia, există restaurări reușite ale speciilor, cum ar fi reapariția vidrei în albia multor râuri, după decenii de declin a acestei specii. Este important să ne bazăm pe aceste lecții și succese, precum și pe interesul tot mai mare în restabilirea ecosistemelor de apă dulce.

În plus, trebuie puse în aplicare măsuri-cheie pentru a încerca să inversăm curba pierderii biodiversității globale în ecosistemele de apă dulce. WWF a lucrat în parteneriate cu alte organizații, inclusiv IUCN, pentru a elabora un plan global de redresare în caz de urgență pentru biodiversitatea de apă dulce. Planul propus include șase acțiuni-cheie: 1) accelerarea rapidă a punerii în aplicare a fluxurilor ecologice în căile navigabile pentru a se asigura cum cantitatea de apă este suficientă pentru a menține ecosistemele în ordine de lucru; 2) investiții în îmbunătățiri substanțiale ale calității apei și abordarea unei game largi de surse de poluare; 3) asigurarea că cele mai importante habitate sunt protejate și bine gestionate; 4) atacarea speciilor invazive pentru prevenirea și controlul invaziilor ulterioare; 5) abordarea cu atenție a supraexploatării pescuitului și a materiilor prime, cum sunt nisipul și pietrișul utilizate pentru construcții; 6) și, în sfârșit, protejarea și îmbunătățirea conectivității în sistemele de apă dulce prin protejarea barajelor și a sistemelor de apărare a inundațiilor, eliminând unele baraje încercarea de a restabili conectivitatea. Toate aceste soluții trebuie să fie adecvate în context, astfel încât acestea să varieze de la un loc la celălalt, dar la nivel global, aceste șase măsuri trebuie să fie în centrul oricărui plan de redresare a biodiversității în sistemele cu apă dulce.

Conservarea apei dulci este una dintre temele Congresului Mondial asupra Naturii IUCN, Marsilia (Franța), 11-19 iunie 2020. Acest lucru nu se întâmplă prima dată și ar trebui să contribuie la creșterea profilului conservării ecosistemelor de apă dulce ca o problemă majoră. Sunt așteptați să ia cuvântul actori influenți și lideri ai mișcării de conservare a a Naturii pentru a pleca de la Congres cu idei de transformare și acțiuni prioritare pentru apă proaspătă, astfel încât aceste idei să poată fi aplicate în întreaga lume.

În mod tradițional, conservarea ecosistemelor de apă dulce primește mai puțină atenție decât alte zone, cum ar fi oceanele sau pădurile. Primul și cel mai important lucru de făcut este conservarea ecosistemelor de apă dulce în sine, mai bine ca în alte sectoare de conservare, în întreaga lume, în general. O altă modalitate de a atrage atenția asupra apelor dulci ar fi ca liderii comunității de conservare să vorbească mai mult publicului cu privire la conservarea ecosistemelor de apă dulce.

[1] Preluare, traducere și adaptare de pe site-ul https://www.iucncongress2020.org/fr/newsroom/letat-des-ecosystemes-deau-douce-dans-le-monde?utm_source=iucn-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=201911-Freswater&utm_content=State-of-the-wolrds-freswater, vizitat pe 14 ianuarie  2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *